Опорно-двигателната система най-общо включва костите, свързани в скелет, и мускулите, както и прилежащите им тъкани. Скелетът е пасивната част на опорно-двигателната система, а мускулите-активната. Те заедно осигуряват преместването на тялото в пространството. Някои кости имат и допълнителна функция – защитна. Образуват кухини, в които са разположени важни органи – мозък, гръбначен мозък, сърце, бели дробове.

Ежедневните оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат в повечето случаи са концентрирани в няколко насоки:

 • Болка
 • Мускулен спазъм
 • Ограничение на движенията в ставите, създаващо чувство на скованост
 • Посттравматичен оток или формиращ се хематом

Именно към повлияване на тези различни насоки е създадена серията Алгасан.

Продуктите повлияват и поддържат нормалната функция и подпомагат бързото възстановяване на меките тъкани на опорно-двигателния апарат – мускули, сухожилия, ставни връзки и капсула, както и на съединителната тъкан.

Най-честите причини за симптоми от страна на опорно-двигателния апарат са:

Травми

Травмите представляват въздействие на външна механична сила върху тъканите, водещи до промени в анатомичната структура и развитие на определени патофизиологични процеси. Те зависят от големината на механичната сила и се делят на остри и хронични.

Остра травма

При острата травма директно се нарушава целостта на съдовата стена с формиране на хематом (подкожен кръвоизлив). Тъй като съдовата стена е увредена, тя е с повишена пропускливост и води до още по-голям излив на течност в околосъдовото пространство и формиране на оток. Ефектът е намалено снабдяване с кислород на околните тъкани. Тази ранна фаза след травмата продължава в първите 3-7 дни.

Основната цел при острата травма е да бъде овладян отока или развитието на хематома (подкожния кръвоизлив), както и да се ускори резорбцията му (разнасянето му) и да се ограничи възпалителния процес и свързаните с него болка и ограничение на движенията.

Средство на избор - Алгасан Арника гел и лосион

Екстрактът от арника действа чрез стимулиране на фагоцитната активност на левкоцитите в конгестираната кръв в хематома, като подпомагат разнасянето на течностите от контузената тъкан. Той възстановява съдовия тонус след остра травма и ефективно редуцира хематома.

В по-късните стадии на възстановяване целта на терапевтичните мерки са насочени към подпомагане и ускоряване на естествените оздравителни процеси с продължаващ контрол на болката и отока.

Средство на избор – Алгасан мобил гел интензив

Екстрактът от Черен оман е с доказани регенеративни качества, а останалите съставки подпомагат контрола на болката и отока на тъканите. Алантоинът (основната съставка на черния оман) има доказан регенеративен ефект върху съединителната тъкан.

Xронична травма

Хроничната травма се получава при продължителен подпрагов механичен стрес, който бавно и прогресивно води до структурни промени в засегнатите тъкани.

Хроничните контузии възникват бавно. Понякога се появяват и минават и предизвикват притъпена болка и чувствителност. Те често са следствие от претоварване, но понякога се появяват и когато остра контузия не е лекувана правилно и не се е излекувала до край.

При хроничната травма основен патофизиологичен момент е локалното нарушение на кръвоснабдяването, а освобождаването на факторите на възпалението са следствие от локалното нарушение в кръвоснабдяването и намаленото снабдяване с кислород на тъканите. Водещо за повлияване на хроничната травма е възстановяването на доброто кръвообращение и снабдяването с кислород и хранителни вещества на тъкатните.

При хронична травма средството на избор е Алгасан мобил крем.

Приливът на кръв, осигурен от капсаицина, засилва кръвотока в исхемичните зони и води до намаляване на хипоксията на тъканите. Екстрактът от Черен оман засилва резистентността на тъканите срещу хроничния механичен стрес и стимулира тъканната регенерация.

Остра травма

Намаление на отока
Разнасяне на хематома

екстракт от арника

Ранно възстановяване

Регенериране
и възстановяване

екстракт от черен оман

Късно възстановяване

Подобряване на кръвообращението
и на снабдяването с кислород

екстракт от черен оман
капсаицин

Възпаление

Възпалението е един от най-важните защитни механизми в организма. Представлява сложна, комплексна местна реакция, която се разгръща в отговор на външен или вътрешен патологичен дразнител (травма – остра и хронична, бактериална или вирусна инвазия, антиген-антитяло комплекси и др.)

В зависимост от причинителя може да бъде:

 • асептично – при липса на вируси или бактерии
 • септично – при наличие на бактериални или вирусни агенти
  • В зависимост от времето на протичане

   • остро
   • хронично

   Остро възпаление - признаци

   • Оток – повишена пропускливост на съдовете и излив на течности
   • Болка – тъканни медиатори, дразнещи болковите рецептори ( циклооксигеназни деривати)
   • Затопляне – локална съдова и тъканна реакция
   • Зачервяване – хиперемия (прилив на кръв)– резултат от нарушения съдов тонус
    • При всички остри възпалителни процеси в сухожилия, мускули, стави средството на избор е Алгасан гел и лосион.

     Маслото от алпийски клек, което е в много висока концентрация в Алгасан гел и лосион, повлиява основните признаци на възпалението – отока, болката, затоплянето, нарушения тонус на съдовете и помага за бързото възвръщане на функцията.

     Хронично възпаление - признаци

     • Нарушена функция – резултат от обратима или необратима промяна в анатомията и физиологията на засегнатите структури
     • Признаците на острото възпаление могат да се проявяват в различни периоди, но в по-слаба степен
     • Храктеризира се с разрастването на съединителна тъкан и изразена деструкция на нормалната анатомия на засегнатите структури
     • Прогресивно нарушение на функцията
     • Намаление на кръвоснабдяването
     • Причините могат да бъдат дегенеративни промени в ставите, хроничен механичен стрес, неизлекувано остро възпаление и др.
     • В основата стои спазъм на съдовете и освобождаване на възпалителни медиатори
     • Терапевтична цел – преодоляване на съдовия спазъм и възстановяване на кръвоснабдяването и облекчаване на болката

     Средство на избор – Алгасан мобил крем

     • Хиперемията, осигурена от капсаицина, засилва кръвотока в исхемичните зони и преодолява ретракцията на съединителната тъкан, с което се увеличава подвижността на засегнатата става.
     • Формата крем осигурява по-дългото локално задържане на субстанцията и един дълготраен комфорт през целия ден.
     • Удачен е за употреба и преди физическо натоварване, с което се преодолява мускулната скованост, а с това се подобрява функцията на мускулите и се намалява травматичния риск.

Остро възпаление

Повлияване на основните признаци
на възпалението - отока, болката, затоплянето,
зачервяването и нарушената функция

масло от алпийски клек

Хронично възпаление

Възстановяване на кръвоснабдяването и на
доставянето на кислород в тъканите

екстракт от черен оман
капсаицин

Вашето съобщение е изпратено. Ще получите отговор на посочения от вас email.

Попълнете формата за да изпратите вашето запитване